fredag 25. mai 2012

Ny Dromedar Espresso - Fazenda Progresso

I de siste to år har Dromedar Kaffebar basert alle sine kaffedrikker på utelukkende gårdskaffe - også husets espresso. Vi har jobbet med et par produsenter i Brasil, og nå føler vi at vi har møtt en samarbeidspartner for fremtiden..Og vi vil jo fortelle om livet kaffen har levd før den brennes og kommer til oss;  kaffe til deg fra meg:)


Farmen Progresso, drevet av familien Pedro Borré, har jobbet med allsidig jordbruk siden 1984, og de er i dag av de største potetprodusentene i landet. I 2005 tok de med seg alle sine erfaringer fra grønnsaker, og satset på sine første fleråroge kulturplanter; Arabicakaffe. Familen har satset alt de har på en ambisiøs plan om å bli en av de beste på kaffe - på tross av at de er nye. Det kan se ut som en fordel, da man bygger det som trenges, og de har laget eget vanningsanlegg til alle plantene og eget prosessanlegg for all bearbeding av kaffen.
Farmen ligger i Chapada Diamantina, som ligger i sentrum av delstaten Bahia. På bildet til venstre over ser vi et av de flotte landskapene i Nasjonalparken Chapada Diamantina som er på ca 31 000 km2 og er kjent for sine vakre fjellformasjoner, fosser, og mange egene arter av både flora og fauna. De store og høytliggende slettene i regionen er perfekte for landbruk og kaffeproduksjon. En gjennomsnittlig høyde på 1.150 meter m.o.h gir et bra klima, og god tilgjengelihet på vann gjør nødvendig vanning mulig. Innhøstingen foregår vanligvis fra juni til september, og de første rundene plukking foregår kun for hånd. Etter plukking blir kaffen fraktet til et eget prosesserings anlegg i tilknyttning til farmen, og bearbeidingen starte iløpet av maksimalt 3 timer.  

Denne kaffen er semivasket. De modene bærene høstes, så fjernes skall men ikke alt fruktkjøttet som ved vasking av kaffen. Etter et døgn på patio, tørkes det resterende fruktkjøttet inn, med tradisjonell soltørking.  Så tørkes bønnene ferdig i mekaniske tørketrommler som sørger for en jevn og god kvaliet, også for den vanligvis uforutsigbare naturlige metoden. Etter tørking hviler bønna i pergamenthinnen i to månders tid under optimal humiditet, og før eksport fjernes denne og kaffen pakkes i plastsekker slik at den skal ha et best mulig liv i påvente av at dromedarene bestiller sine brenninger.


Dromedar Fazenda Progresso espresso fyller koppen akkurat som en dromedarespresso skal.  Den har en medium kraftig munnfølelse og er fint balansert på fruktighet. Melke-sjokoladepreget og floral aroma og i smak finner vi toner av søte bær, tørket frukt og kakao. Ren og lang ettersmak med preg av karamell og valnøtter. Nydelig i lettmelk!

Følg ellers med for mer info og reisebrev  - dromdarene pakker sekken for å besøke farmen den første uka i juni :)
1 kommentar:

  1. This is one the best part of brazil to cultivate coffe beans and also I recomend everyone to come to visit chapada diamantina, one the most beautiful place in earth. Congratulation for the quality of the borre farm, pretty good!

    Ítalo Herrmann

    SvarSlett