torsdag 19. juli 2012


Ny sesongkaffe sommer 12: La Hondurita 2012 
Gårdskaffe fra Chalatenango - El Salvador - kun hos Dromedar Kaffebar!


Vår aller beste kaffe om dagen - anbefales til feriekos om man skal på tur, og sommertrøst om man holder til i trøndelag;) 


La Hondurita er en middels kraftig kaffe med helt ren smak og en nydelig munnfølelse. Velbalansert og med en delikat smak av sitrus og syltet frukt. Søt,lang og ren ettersmak med lett preg av krydder og floral sjokolade. 

Dromedarene har mange gode kaffeopplelser fra El Salvador, og vår absolutte favorittkaffe dyrkes av José-Arnolfo Montiel, på La Hondurita i Chalantengo. Han er en unik småskalaprodusent som har drevet farmen sammen med sin kone siden 1997, og de lever og bor langt til fjells sammen med sine fire barn.

 Finca La Honduritas historie går tilbake til 1970 tallet, når José´s far startet å dyrke kaffe på eiendommen. Grunnet borgerkrig måtte familien flytte fra farmen, men straks borgerkrigen var over flyttet de tilbake for å revitalisere farmen og starte kaffefeltene på nytt med opprydding, beskjæring av gamle planter og nyplanting av både kaffeplanter og skyggetrær.

Det har etter 2007 blitt satset utvidelse av plantefelter med pacamara-bønne. Pacamaravarianten trives svært godt i dette mikroklimaet, og med den gode totaliteten rundt plukking og prossesering får man en kaffe som er helt spesiell.

Fin hatt og flott belte i anledning vårt besøk...?
José selv tar seg av all daglig drift av farmen. All kaffe er plukket for hånd, der kun modne bær blir tatt med i prosessen videre. Dette medfører ofte at de plukker opp til 3 ganger i løpet av høsten. Plukkerne er godt motiverte for å levere kvalitet ved å økt minimumslønn med opp til 30%.

José-Arnolfo invisterer den gode betalingen fra Dromedar inn i vidre kvalitetsheving, og 2012 avlingen prosseseres på en helt ny microvåtmølle som ble bygget under vårt besøk i mai 2011. En slik egen vaskestasjon er forholsvis uvanlig for en så liten bonde, men de ligger så usentralt til, at umiddelbar prossessering er det eneste rette om man jobber mot kvalitet. Etter vasking får kaffen ca 8 timer fermentering, så soltørking i 7-8 dager. Nytt siden 2011 er er at kaffen nå er tørket på hevebord, noe som har gitt en enda jevnere  kvalitet. Kaffen høstes i perioden november til mars, og siden det blir senere høst jo høyere kaffen vokser, så er vår kaffe høstet seint i perioden.

Dromedarens La hondurita kommer fra disse plantene.
Farmens viktigste ressurs er feltene med pacamaravariantene, og er et direkte resultat av en lengre målrettet satsing. I 2006 deltok farmen i C.o.E, og denne deltakelsen ga dem muligheten til å betale gammel gjeld og satse på fremtiden. La Hondurita ble kåret til El Salvadors 4. beste kaffe i 2007, og de var allerede på denne tiden helt i tetsjiktet av de beste kaffebøndene i landet. Med den gode plasseringen og betalingen familien fikk i C.o.E, har det blitt reinvistert ytterligere i farmens produktivitet og kvalitet, samt familiens velferd. Den positive utvikling av kvaliteten har bare økt for hver nye avling siden – glade og mette kaffebønder lager bedre kaffe enn dem som ikke har det så greit. Montiel familien har ikke deltatt i C.o.E siden 2007, men selger direkte til Solberg og Hansen som forbeholder denne kaffen kun til Dromedar.

2012 knopper, vises etter regntiden 2011.
Årlig totalproduksjon er ca 150 bags(á 60kg = 10000 kg), og farmen er utvidet siden da men de nye områdene gir ikke særlig avling enda. Dromedars La Hondurita er det aller beste av ca 10 tonn kaffe, men er ikke mer enn ca 800 kg i 2012!.Regnperioden er fra mai til oktober, og mengden nedbør i perioden er jevnt fordelt. Det meste av kaffen gror under naturlige skyggetrær. Av alle utfordringer en bonde har, er noe av det værste å bli rammet av orkaner, som kan medføre at store områder blir lagt øde, og at de mister avlingene for flere år av gangen. 


Den gamle hytta sees til venstre, og tv stue og soverom til høyre.
Farmen dyrker og kaffetypene Typica og Pacas i tillegg til Pacamara. I tillegg livnærer Finca La Hondurita seg på andre avlingner av bananer, advocado og korn. De har et enkelt dyrehold som gir mat på bordet, og også her er familien mye selvberget. Siden 2007 har familien fått bygget på gårdsbygningen, som tildigere bare var en ettroms hytte, med vedfyrt kjøkken og sovebenker.  Nå bor familien forholdsvis moderne, med eget soverom til de voksne og ett til barna. Og de kunne stolt vise frem sin nye stue med sofa og fjernsyn. Tre av de fire barna går på skolen, og de har fem km skolevei. Fra og med 2011 fikk familien kjøpt en ATV som barna bruker til å kjøre til skolen slik at de slipper å gå.

Deler av farmen er og et selvpålagt naturreservat med en unik flora og fauna, og det er jaktforbud på gårdens dyreliv.

Dromedar og SH på besøk hos en fantastisk famile.
Familien har desverre ellers hatt et vanskelig år, da sønnen i familien har hatt et langt sykeleie etter en trafikkulykke, og faren i familien har hatt kreftbehandling som så langt er vellykket. Livet deres går nå vidre som før, og vi håper virkelig at de skal kunne fortsette den gode jobben uten trøbbel og sykdom. Vi gleder oss allerede til å få smake avlingen til neste år:)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar