El Salvador- endelig tilbake!
Endelig, fordi vi har handlet kaffe fra relasjonsfarmer og andre farmer gjennom Solberg&Hansen
AS siden 2002/2003.
Vi har særlig tre farmer vi har bygget opp relasjoner over mange år, farmer som har gitt oss Borboun Jungle, Cerro Las Ranas og La Hondurita.
Vi var sist på besøk vinteren 2010 med Roy Davidsen, som kom tilbake med stor tro på arbeidet våre relasjonsfarmer la ned, og med visshet om at måten kaffen ble kjøpt på ga ringvirkninger for bonden, familiene og arbeiderne.
Nå skulle vi tilbake for å se om utviklingen var like positiv.
Men først;
En kurv full av kaffebær.
For å få den perfekte koppen med kaffe, ligger det masse arbeid bak.
Uansett hvor flinke vi er til å brygge og tilberede kaffe i våre kaffebarer, må vi helt tilbake til starten av prosessen hvor kvaliteten avgjøres.
For å få den perfekte koppen må kaffen plukkes 100% moden. Umodne eller overmodene bær setter bismak på kaffen.
Den viktigste jobben gjøres av plukkerne, både når bærene plukkes, men også i finsortering før bærene går videre til neste steg.
På alle farmene "våre" er de kjempeflinke og legger sin ære i å gjennomføre selektiv plukking av høy kvalitet.
Farmeren betaler sine plukkere inntil 40% over normal lønn for nettopp dette! Vi vet at vi vil få så ren kaffe som overhode mulig når vi samarbeider med "våre" farmer.
Ankomst Jasal og på farm Cerro Las Ranas, julekaffen vår.
Etter en kjøretur på 4 timer fra Guatemala City og over grensen til El Salvador, ankom vi kaffemøllen til familien Salaverria. Dette er mottak for mye av kaffen fra distriktet rundt, b.l.a julekaffen vår.
Her fikk se hvordan man tar imot kaffebærene, og sørger for at hver type blir prossesert for seg selv.
Salaverria familien driver også egne farmer, og vi dro rett ut på farmen hvor vår julekaffe hentes fra.
Her fikk vi se plukking, sortering, veiing og pakking av kaffen.
Cerro Las Ranas vokser på ca 1650 moh, og har gode vekstvilkår i godt jordsmonn og forholdsvis kjølig klima.
Årets avling så kjempebra ut!!
Samplecupping
På Jasal cuppes det prøver av all kaffe som kommer inn. Vi ble invitert inn, og fikk cuppe over 30 ulike kaffe over en 4 timers økt. Utrolig lærerikt, og vi kan underskrive på at kaffe er ikke bare kaffe.
Vil du følge oss videre på vår tur i El Salvador? Da må du følge med på neste bloggpost hvor vi besøker Borboun Jungle Farmen!!!
Posted using BlogPress from my iPhone
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar